Люди старше 40 років часто роблять одні й ті ж самі помилки, які впливають на їхнє здоров'я. Медики пояснили, чого варто уникати, щоб і виглядати краще, і почувати себе добре.
Після 40 років організм поступово змінюється: відновлювальні процеси сповільнюються, як і обмін речовин, а гормональний фон змінюється. І в цей період життя важливим фактором, що впливає на самопочуття і темп старіння, стає харчування. Варто пам'ятати, що одні продукти підтримують молодість та енергію, а інші – прискорюють старіння та погіршують здоров'я.
Від яких звичок варто позбутися, щоб зберегти молодість?
Вживання великої кількості солодощів
Надмірна кількість цукру шкідлива у будь-якому віці. Вся справа в тому, що солодощі, випічка, солодкі напої – це все джерело глюкози, яка при надлишку викликає глікацію білків. Цей процес пошкоджує еластин і колаген, які відповідають за молодість і пружність шкіри. Водночас стрибки цукру в крові стають причиною запалень, набору ваги та передчасного старіння судин.
Мало білка
Після 40 років у організмі людей починається природна втрата м'язової маси. І недостатність білка в організмі лише прискорює цей процес, зменшуючи швидкість метаболізму і роблячи тіло більш в'ялим. Білок також необхідний для синтезу гормонів, відновлення клітин і підтримки імунної системи. Тому людям старше 40 важливо їсти рибу, яйця, сир, горіхи та бобові.
Обмеження жирів
Багато жінок у цьому віці починають різко обмежувати споживання жирів, боячись набрати вагу. Але їм варто пам'ятати, що основа молодості шкіри, гормонального балансу та здоров'я серця – це корисні жири. Тому дуже важливо їсти рибу, авокадо, насіння льону, оливкову олію та горіхи.
Мінімальне вживання овочів і фруктів
Головними "винуватцями" старіння клітин є вільні радикали. Нейтралізують їх антиоксиданти, які є у багатьох продуктах. З віком потреба в них лише зростає, тому варто їсти якомога більше яскравих рослинних продуктів (зелень, ягоди, гранати, цитрусові, буряк) і додавати в раціон спеції та зелений чай.